0850 808 26 24
Yat Ehliyeti Nasıl Alınır?

Deniz tutkunlarının en büyük hayallerinden birisi de kendi tekne veya yatlarını kullanabilmektir. Bu taşıtları kullanabilmek için de kategorilere göre ehliyetler bulunmaktadır. Tatil severlerin en çok tercih ettiği tatil seçeneklerinden birisi de tekne, yat kiralama veya kendi özel teknesi ya da yatı ile denize açılmaktadır. Kendi özel yatınızı ya da kiraladığınız yatı kullanmak için ne yapmalısınız? Yat ehliyeti nasıl alınır?

Yat kiralamak isteyen kişilerin yat ehliyeti olması gerekir. Yat kiralamak isteyenlerin en merak ettiği konu ise yat ehliyeti nasıl alınır konusudur.

Yat kaptanlığı için alınacak olan ehliyet ile amatör denizci belgesi çoğu zaman karıştırılmaktadır. Eğer ticari amaçlı bir iş yapılmayacaksa Amatör denizci belgesi alabilirsiniz ancak yat ehliyeti, tamamen eğlence amaçlı ve yat alabilmek için gerekli olan bir belgedir. Fakat yolcu taşımacılığında ya da bir turizm firmasında tur kaptanı olarak çalışma imkânı vermez.

Magdeburger ekibi olarak bu yazımızda yat ehliyeti nasıl alınır ve detayları sizler ile paylaşacağız.

Öneri İçerik: Magdeburger Yat Sigortası

Yat Ehliyeti için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yat ehliyeti başvurusu için birkaç evrak gerekmektedir. Öncelikle sınav ücretinin ödenmesi söz konusudur. Başvuru yaptığınız halde sınav ücretini ödemezseniz başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Yat ehliyeti için gerekli evraklar ise aşağıdaki gibidir:

  1. Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  2. Yat kullanımına engel olabilecek bir hastalığın olmadığını gösteren ve bir devlet hastanesi tarafından verilen sağlık raporu.
  3. Sınav ücretinin ödendiğini gösteren dekont
  4. 14-18 yaş aralığında olanlar için aile izni muvafakatname
  5. 1 adet vesikalı fotoğrafın başvuru formuna eklenmiş olması 
  6. Doldurup imzalanmış şekilde ADB (Amatör Denizci Belgesi) başvuru formunun hazırlanması

Yat Ehliyeti Nereden Alınır?

Yat ehliyeti alabilmek için Amatör Denizcilik Federasyonunun resmî web sitesi üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ADB alımı için size destek olacaktır. İnternet sitesi üzerinden gbs.uab.gov.tr’ye gemi adamı sınav başvurusu yaparak; yat ehliyeti almak için ilk adımı atmış olursunuz.

Web sitede bulunan yönergeleri izleyerek yat ehliyeti başvurunuzu yapabilirsiniz. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yapacağı sınav sonucunda ise ehliyetinizi alabilirsiniz. Ayrıca 14 yaşın üzerinde tüm T.C. Vatandaşları tekne ve yat ehliyeti alma hakkına sahip olurlar.

Sınav başvurusu onaylanan adaylar, randevu takviminde yer alan gün ve saati kendilerine göre belirler ve sınava dijital ortamda girerler. 100 tam puan başarı puanı olan bu sınavda en az 60 puan alarak başarılı olabilirsiniz. 60 dakika süren sınav 50 sorudan oluşmaktadır.

Yat Ehliyetinin Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Profesyonel Kaptanlık belgeleri 5 yılda bir sınavla yenilenirken, Amatör Denizcilik belgesi ise ömür boyu geçerli kabul edilmektedir. Yat ehliyeti için geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığınız sürece, yat ehliyetiniz geçerli sayılır. Aksi bir durum söz konusu olduğunda ise Liman Müdürlüğü sizden sağlık raporu talep eder. Sağlık raporunuz uygun ise yat ehliyetiniz geçerliliğini sürdürür. Ayrıca eski tip yat ehliyetine sahipseniz ve yeni nesil bir ehliyet almak isterseniz de yine Liman Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz.

Yat Ehliyeti Ücretleri Ne Kadar?

Yat ehliyeti almak için alacağınız profesyonel ders veya eğitimler çeşitli ücret aralığında değişmektedir. Bunun dışında 24 metreye kadar özel tekne kullanımına uygun bir Amatör Denizci Belgesi almak için harcamanız gereken tutar 167,96 TL tutarındadır. Yat ehliyeti sınavına hazırlanmak için geçmiş senelerde çıkan soruları görmek için alabileceğiniz kaynak ise 197,95 TL tutarındadır. Ayrıca, yat ehliyeti için yapılan harcamalar ise aşağıdaki gibidir:

  1. Sağlık raporu için ortalama 100 TL harcama yapmanız gerekir. 
  2. Sınav harcı için 100 TL ödeme yapmanız gerekir.
  3. Sınavdan başarılı olan kişiler kart ücreti olarak 32 TL ödemelidirler.
  4. Bu süreçte harcanan ulaşım, konaklama gibi harcamalar, ehliyet alacak kişiye aittir. 
  5. Yat ehliyetine sahip olmak isteyen kişiler, yaklaşık 250 TL ödeyerek ADB belgesi almaya hak kazanırlar.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, yat ehliyeti nasıl alınır konusunu ele aldık. Hizmetlerimiz, Sigorta paketlerimiz ve çeşitli poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Tekne Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Tekne Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar?

Günümüzde tekne kullanımı oldukça artmıştır. 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin denizlerinde kişisel ya da toplu kullanım için pek çok tekne/yat bulunmaktadır. Tekneler de birer motorlu araç olduğu için “Tekne Sigortası” adı altında bir sigorta türü bulunmaktadır. 

Acente Bul
Magdeburger Sigorta