0850 808 26 24
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Bir trafik kazası sonucunda kazada bulunan araçlarda maddi bir hasar oluştuğunda, araç sahiplerinin maddi hasarlı kaza tespit tutanağı doldurması gerekmektedir. Peki kaza tespit tutanağı nedir? Kaza tespit tutanağı doldurmanın temel amacı, tarafların kazanın nasıl meydana geldiğini anlatarak kayıt altına almalarıdır.

Kaza tespit tutanağın tutulması sigorta işlemleri açısından da önemlidir. Eskiden trafik polislerinin tuttuğu kaza tespit tutanağı, 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren kaza yapan kişiler tarafından da doldurulabilir. Kaza sonrasında bilmeniz gereken en önemli kriterlerden birisi de kaza tespit tutanağı doldurmaktır.

Oluşan bir trafik kazası sonucunda araçlarda maddi bir hasar söz konusu ise sürücülerin kaza tespit tutanağı doldurması gerekir. Kaza tespit tutanağı doldurmadaki asıl amaç, kazada hasar alan tarafların kazanın nasıl meydana geldiğini kendi taraflarınca anlatmaları ve kayıt altına almalarıdır.

Kaza sonrasında Zorunlu Trafik Sigortası ile Türkiye sınırları içerisinde diğer araç ya da üçüncü şahıslara verilebilecek zararlar için sürücü güvence altına alınır. Peki kaza sırasında her iki taraf içinde hasarın karşılanabilmesi için neler yapılmalıdır? Bu işlemlerden en temeli kaza sonrasında bir kaza tespit tutanağı tutulmasıdır.

Magdeburger ekibi olarak bu yazımızda, kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur, kaza tespit tutanağı hangi durumlarda doldurulur ve bilmeniz gereken diğer birçok kriteri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı nedir sorusundan sonra ise en çok merak edilen sorulardan birisi de a tespit tutanağı nasıl doldurulur sorusudur. Peki kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Kaza tespit tutanağı, kazayı ilgili makamlara bildirmek için kullanılan gerekli bir belgedir. Bu nedenle tutanağın hatasız bir şekilde doldurulması oldukça önemlidir. Bu tutanağın nasıl doldurulacağına dair adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. Tutanakta kaza geçiren kişilerin; isimleri, soyadları, T.C. kimlik numaraları, araç plaka bilgileri ve trafik sigortası poliçe numaraları yer almalıdır. Ayrıca, kaza tespit tutanağına kazanın tarihi, yeri ve saati de yazılmalıdır.
  2. Kazaya şahit olan kişiler varsa ilgili kişilerin adı, soyadı ve iletişim bilgileri de tutanağa eklenmelidir.
  3. Tutanağın gerekli bölümlerine kazanın nasıl ve hangi açılardan gerçekleştiğini anlatan çizimler yapılmalıdır.
  4. Kaza yapan araçlar, tutanakta A ve B veya C şeklinde isimlendirilmelidir. Tutanakta, araçların istikamet ettiği yön, bulundukları sokak isimleri ve yol çizgileri mutlaka belirtilmelidir. Kaza tespit tutanaklarında kazaya karışan sürücülerin olayı kendi perspektiflerinden anlattıkları bir bölümde bulunmalıdır.
  5. Kazada yabancı plakalı bir araç bulunmuyorsa 8 numaralı alan boş bırakılabilir.
  6. Tutanak üzerinde bulunan 12 numaralı alan ise kazaya karışan araç sahipleri tarafından imzalanır. Bu alan imzalanmadığında tutanak geçersiz sayılır.

Öneri İçerik: Kasko ve Trafik Sigortası Farkı 

Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı nedir ve nasıl doldurulur konularından sonra bir diğer merak edilen konu ise hangi durumlarda kaza tespit tutanağının doldurulması gerektiğidir. Kaza tespit tutanağı, son derece basit şekilde hazırlanabilen belge türlerinden biridir. Söz konusu evrak, numaralara ayrılmıştır ve hangi numaraya ne tür bilgiler yazmanız gerektiği ile ilgili gerekli detaylar bulunmaktadır. Bu tutanağın doldurulması gereken durumlar ise aşağıdaki gibidir:

  1. En az bir araçta maddi hasar bulunması gerekir.
  2. Kazada bedensel yaralanma ve ölüm gibi durumlar olmaması gerekir.
  3. Kazaya karışan kişilerin tutanak içeriği hakkında kendi aralarında anlaşmaya varabilmesi gerekir.
  4. Kazaya karışan sürücülerin 18 yaşından büyük olması ve herhangi zihinsel hastalıkları olmaması gerekir. 
  5. Kazaya karışan kişilerin araçlarında geçerli sigortalarının bulunması, Sürücülerin kaza anında alkol ve farklı bir maddelerin etkisi altında olmaması gerekir.
  6. Kazaya karışan sürücülerin ehliyetlerinin bulunması ve kazada kamu mallarına zarar gelmemiş olması gerekir.

Kaza Tespit Tutanağı İtirazı Nasıl Yapılır?

Kaza tespit tutanağına itiraz edebilmeniz için tutanak sigorta şirketine ulaştıktan sonra 5 iş günü geçmesi gerekmektedir. Taraflar, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin yaptığı bildirim sonucuna itiraz etmek istedikleri takdirde 5 iş günü içerisinde yeni ek belgeler ile sigorta şirketine başvurabilir. İtiraz 5 gün içerisinde yapılmadığı ya da yapıldığı halde talebin karşılanmadığı durumlarda kusur oranına ilişkin itirazlar için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulur ya da hukuksal yollar ile çözümlemeye çalışılır. Kaza tespit tutanağına itiraz etmek için yapmanız gerekenler ise aşağıdaki gibidir:

  • Kaza tespit tutanağına itiraz edebilmek için ilk önce delillerin toplanmış olması gerekir.
  • Kamera kayıtları, görgü tanıkları, aracın üzerinde kazaya dair kalıntılar delil olarak gösterilebilir.
  • Sigortalı kaza durumunda hasarının bildirilmesinden itibaren 5 iş günü içerisinde sigorta şirketlerine hasar oranının tekrar değerlendirilmesi talebinde bulunur.
  • Sigorta şirketleri, kusur oranının yeniden değerlendirme sürecini 3 iş günü içerisinde tamamlar.
  • Hasar oranında yaşanan anlaşmazlığın devam etmesi halinde konu Sigorta Tahkim Komisyonu ya da ilgili hukuk yollarına başvurularak çözüme ulaştırılmaya çalışılır.
  • Tüm delillerin toplanmasının ardında mahkeme bir bilirkişi atar ve bilirkişi inceleme raporu mahkemeye sunulur.
  • Bilirkişi raporuna itiraz olunmaması halinde rapor kesinleşir ve mahkeme sonuca bağlanır.

Kaza Tespit Tutanağında Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kaza tespit tutanağı nedir konusundan bu tutanak hakkında birçok konuda çeşitli kriterleri ele aldık. Peki kaza tespit tutanağında gerekli evraklar nelerdir? Gerekli olan bu evraklar aşağıdaki gibidir:

  1. Kaza Tespit tutanağı,
  2. Varsa ifade tutanakları ve görgü tespit tutanağı,
  3. Hasara ait detaylı fotoğraflar,
  4. Kazaya karışan araçların ruhsat fotokopileri
  5. Sürücülerin ehliyet fotokopileri ve alkol raporları 
  6. Araç sahibi ve sürücülerin T.C. kimlik numaraları 
  7. Mağdur araç sahibine ait banka hesap bilgileri
  8. Hasar vekaleten takip ediliyor ise vekaletname örneği, vekilin IBAN bilgisi ve T.C. kimlik numarası

Trafik kazalarında taraflar, kazaya karışan karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi veya kendi araçlarının kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine kaza tutanağında istenen belgeler ile başvurmalıdır. Gerekli belgeler ise şu şekildedir:

  1. Poliçe fotokopisi
  2. Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı 
  3. Kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar
  4. Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi

Kazadaki tarafların doldurdukları kaza tespit tutanakları, sigorta şirketlerinin hasar departmanları tarafından teslim alınır. Sigorta şirketleri, tutanakları ve varsa fotoğrafları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine iletir ve 3 iş günü içerisinde de kendi kusur oranı değerlendirmelerini yapar. Hasar oranları belirlendikten sonra şirketler arasında anlaşmaya varılarak dosya sonuçlandırılır. 3 iş günü içinde anlaşma sağlanamazsa dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na iletilir ve takip eden 3 iş günü içerisinde komisyon tarafından sonuçlandırılır. Sigortalılar dosyanın sonuçlandığına dair, cep telefonu ya da e-posta yolu ile bilgilendirilir.

Öneri İçerik: Kasko Hasarsızlık İndirimi

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda kaza tespit tutanağı nedir ve nasıl doldurulur gibi konuları ele aldık. Trafik sigortası ve kasko hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca hizmetlerimiz, sigorta paketlerimiz ve çeşitli kasko poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar, Gerekli Belgeleri Neler?

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, ehliyet yenileme süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, otoyol ücretleri ve köprü geçiş ücretlerini sizler ile paylaşacağız.

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda, araç hasar sorgulama ve araç kaza sorgulama konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir?    

Yeniden değerleme oranı ile engelli vatandaşlar için araç alımında ÖTV muafiyet üst limiti belirlendi.

Acente Bul
Magdeburger Sigorta