0850 808 26 24
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti İlişkisi

Bir ev sahibi olmanın hem bireysel hem de ailenin ihtiyaçlarına göre olduğu söylenebilir. Kendinize ve ailenize uygun bir ev almak yaşam standartlarınızı artırabildiği gibi emlak yatırımı yapabilmeniz açısından da birçok avantaj sunar. Mülk sahibi olma sürecinde birtakım prosedürler bulunur ve bu süreç içerisinde kat irtifakı ile kat mülkiyeti kavramları da önemli bir konuma sahiptirler.

Bu iki konu arasındaki fark birçok kişi tarafından kafa karıştırıcı gibi görünse de yanlış bir işlem yapmamanız adına her iki durumun ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir. Özellikle kredi kullanmayı planlıyorsanız mutlaka bu iki konu hakkında her detayı bilmelisiniz. Peki kat irtifakı ile kat mülkiyeti nedir ve aralarındaki fark nedir? Kat irtifakı kat mülkiyetine nasıl çevrilir? Magdeburger olarak bu yazımızda, tüm soruların cevaplarını sizler ile paylaşacağız.

Kat İrtifakı Nedir?

  • Kat irtifakı, inşaat sürecinde olan veya inşaatı yapılacak olan arsa üzerinde tüketicinin almayı düşündüğü dairenin hissesine düşen arsa tapusu olarak tanımlanır. Kat irtifakı bulunan tapuların alınmasının ardından, yapının müteahhit tarafından belediyeye verilen projeye uygun şekilde yapılması oldukça önemlidir. Bunun aksi olduğu durumlarda şu durumlar ile karşılaşabilirsiniz: 
  • Projeye uygun olmayan bir şekilde tamamlanmış bir yapı için belediye tarafından yıkım kararı verilebilir. 
  • Yapının projeye uygun bir şekilde yapılması sebebiyle kredi kullanılamaması durumu ortaya çıkabilir.
  • Yapıda bulunan otopark ve depo gibi ortak alanların dairelere dahil edilmemesi nedeniyle diğer hak sahipleri projeyle alakalı yıkım kararı çıkarılmasını talep edebilir.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat irtifakının aksine kat mülkiyeti, tamamlanmış olan bir konut için geçerlidir. Kat mülkiyetini, evin sahibi olduğunuzu gösteren önemli bir evrak olarak da tanımlayabiliriz. Kat mülkiyeti bulunmayan ev ve binalar cezaya tabi tutulmaktadır. Tamamlanmamış bir inşaatta ev satın almanız durumunda kat irtifakınızın bulunması gerekir. Ancak bina tamamlandıktan sonra da mutlaka kat mülkiyeti almanız oldukça önemli bir konudur. Kat mülkiyetini almanız için tamamlanan yapının bazı şartlara uygun olması gerekir. Bu şartlar şu şekildedir:

İskân belgesinin alınmış olması,

Yapının tümünün kat mülkiyetine çevrilmesi, 

İnşaatın tamamlanmış olması,

Bölümlerin birbirinden bağımsız olması Eğer aldığınız yapı, yukarıdaki şartlara uygun olmayan özelliklere sahip ise kat mülkiyeti almanız mümkün değildir.

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar

Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İkisi de tapu çeşidi olmasına rağmen hak sahibine verdiği mülkiyet hakkının türü farklıdır. Kat irtifakında tapu cinsi “arsa” olarak belirtilir ve sahip olacağınız gayrimenkul doğrultusunda arsa üzerinden belirli bir alan size verilir. Kat mülkiyetine geçiş yapıldığında ise tapu cinsi “bina” olarak değişir. 
  • Kat irtifakı, bir projenin onaylandığı anlamına gelir; kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz daire ya da dükkânın projeye uygun bir şekilde inşa edildiğini belirtilir. Dolayısıyla kat mülkiyetinin olmaması, güvenlik konusunda sorun teşkil edebilecek durumlarda karşılaşacağınız bir tapu türüdür.
  • Bankalar kat irtifakı olan bir daire için konut kredisi vermek istemezler. Kat mülkiyeti tapusu bulunan ve yaş, güvenlik gibi belirli unsurlarda başarı sağlayan dairelere ise konut kredisi verilebilir.

Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir. Bu noktada başvuru dilekçesi ya da iskân belgesi dışında hiçbir evrak gerekmemektedir.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda kat irtifakı ile kat mülkiyetinin ne olduğunu, bu iki tapu türü arasındaki temel farkları ve kat irtifakının kat mülkiyetine nasıl çevrilebildiği konularını ele aldık. DASK ve konut sigortası gibi diğer sigorta çeşitlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca hizmetlerimiz, sigorta paketlerimiz ve çeşitli kasko poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!


BENZER YAZILAR

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye'deki Deprem Bölgeleri Nerelerdir?

Türkiye’de Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı başta olmak üzere 3 büyük fay hattı mevcuttur.

Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?  

Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?  

Emlak vergisi, kişilerin sahip olduğu veya kendilerine tahsis edilen mülkler için ödedikleri bir vergi türüdür.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Günümüzde, kendinizi ve aracınızı güvence altına alabileceğiniz çeşitli sigorta acenteleri bulunmaktadır. Eviniz için de aynı şekilde sigorta yaptırmalısınız. Eviniz için yapabileceğiniz sigorta paketlerinden birisi de konut sigortasıdır. Peki, konut sigortası neleri kapsar? Konut Sigortası; sizi evinizde çıkacak bir yangından, beklenmedik kazalardan ve çeşitli diğer faktörlerden korur. Magdeburger Konut Sigortası’nın geniş kapsamlı teminatları ve avantajlı fiyatlarıyla eviniz ve aileniz güvencede olabilirsiniz.

DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK, deprem bölgesinde yaşayan bizler için son derece önemli. Bu yüzden deprem riskine karşı konutlarımızı güvence altına alan DASK ile ilgili “DASK poliçe sorgulama nedir / nasıl yapılır?” başta olmak üzere pek çok farklı soru soruluyor. Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda sizler için DASK Poliçe Sorgulama Nedir ve DASK Poliçe Sorgulama İle Hangi Bilgilere Ulaşılır sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca E-devlet ile DASK Poliçe Sorgulama ve DASK Web Sitesinden Poliçe Sorgulama konularına da değineceğiz.

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dask ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ülkemiz konumu dolayısıyla deprem bölgesinde yer almaktadır. Ülke tarihimiz boyunca depremler, büyük felaketlere neden olmuştur. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş Depremi ve tüm ülkenin bildiği Marmara Depremi, büyük felaketlere yol açan depremlerden sadece bazılarıdır. 

Acente Bul
Magdeburger Sigorta